Kreativ prestationsångest

Jag hade så många tankar och idéer när jag startade min hemsida. Jag skulle börja blogga, jajamensan hejåhå, och tänkte lite på vad jag själv skulle vilja läsa om... men så kom den som en slag i ansiktet;
Den kreativa Prestationsångesten.

Nu är det "nytt år" och man uppmuntras till att "ta nya tag",
så det är det jag gör nu. 

Som jag skrev i rubriken så hade jag många tankar om vad jag skulle skriva här i bloggen och även idéer som skulle skapas.Min tanke var att skriva om grafisk design och kommunikation i kombination med lite roliga tips och trix och mina egna reflektioner.Tanken var och är god, men det som stoppat mig är att jag hamnat i en total kreativ prestationsångest.
Trots att jag är mycket väl medveten om att i sociala medier så är det perfekta och felfria som visas upp inte sanningen,men ändå har jag låtit mig själv påverkas av det.
Stressen att vara unik och innovativ och kunna lägga ut perfekt designade saker och fräscha bilder på Instagram, gärna en gång om dagen, får den duktiga flickan i mig att hypa upp. När är det bra nog? Är jag bra nog? Vem skulle vilja läsa vad jag skriver? 

- Bra design tar tid att göra,
och måste få tid till att göras.

Kreativitet är, enligt mig, inte att toppenidéer bara ramlar över en och så är det klart. Kreativitet behöver jobbas med, på samma sätt som en idrottare behöver träna för att kunna hålla samma prestationsförmåga.Visst kan bra idéer bara komma, men det krävs tid och arbete för att kunna förvalta dem. 
Visste ni förresten att Björn och Benny i Abba jobbade fasta tider med att komponera? De satt vid ett piano och skrev musik och jobbade fram låtarna. Testade, tragglade och ändrade. Skapade riktiga musikaliska konstverk.
Ibland luras vi av att tro att alla som arbetar med något kreativt plötsligt får en känsla, ett sk. flow och så är det ett färdigt mästerverk. Med Björn och Benny var det säkert så i många fall, men grunden hade de gjort när de tragglade vid pianot lärde dem nog att känna igen en hit ganska snabbt. 

I dag ska allt gå så himla snabbt. Även förväntningar på ett snabbt resultat när det gäller kreativt arbete har jag känt av både som grafisk designer och som musiker. Kvalitet- och gärna så billigt som möjligt... blir tyvärr kvantitet i många fall. (Om man inte som jag, och säkert många andra med mig, har svårt att lämna ifrån sig ett arbete som inte är bra nog, och istället jobbar fler timmar än vad man fakturerar.) 

Mitt löfte för 2017 kommer att vara att inte vara så hård mot mig själv i denna frågan. Allt behöver inte vara perfekt på Instagram, det kan till och med vara bra att visa hela processen från idé till färdig design. Jag är absolut ingen expert i området, jag ser mitt yrke som att hela tiden lära sig, att hela tiden utvecklas men ändå kunna se tillbaka på saker jag gjort med någon sorts kärlek och stolthet för just den perioden det skapades. Jag kommer även att försöka se mitt eget värde att som designer räknas inte bara de timmar som jag sitter vid datorn, utan även tiden runt omkring, min erfarenhet och kunskap. 

Jag vill hitta tillbaka till en prestationslös skaparglädje där allting jag gör, utöver mitt jobb, inte behöver bli en färdig produkt, perfekt nog att visas upp på Instagram så att jag inte tappar följare för att jag gör inlägg för sällan.
Det, om nåt, dödar kreativiteten.
Jag skyller inte på någon annan än mig själv för detta, det är mina egna krav som hindrar mig, så bort med dem! (säger hon övertygande men lite skrajt)

Idag välkomnar vi februari... snart är det vår!

/Terese
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *